Folati spadaju u grupu vitamina koji najčešće nedostaju u organizmu.
Mogu se unositi putem ishrane. Sadrže ih zeleno lisnato povrće (zelje, kelj, brokoli, zelena salata, karfiol), sočivo, grašak, bundeva, pasulj, boranija, sirova šargarepa, paradajz, paprika, jagode… Folatima su bogate i neke namirnice životinjskog porekla, kao što su mleko i mlečni proizvodi, žumance i džigerica.
Nažalost, folati iz hrane su nestabilni i osetljivi na oksidaciju. Veoma brzo gube aktivnost tokom čuvanja i obrade hrane, i imaju biodraspoloživost od 25-50%, u zavisnosti od vrste hrane.
Sveže lisnato povrće čuvano na sobnoj temperaturi može da izgubi do 70% aktivnosti folata u roku od tri dana, a proces kuvanja u vodi može povećati ovaj gubitak do 95%.
Trudnoća i dojenje
Zahtev za unosom folata se povećava u periodu intezivnog rasta ćelija, što je slučaj u trudnoći. Istraživanja su pokazala da nizak unos folata povećava rizik od razvoja nekoliko tipova urođenih defekata kod deteta. Na prvom mestu defekata su nepravilno formiranje neuralne cevi i moguć nepravilan razoj ploda i placente.
U reproduktivnom dobu žene, kao i neposredno nakon začeća, posebno je važno unositi dovoljne količine folata. Činjenica je da žena često i ne zna da je trudna, pa se zbog toga preporučuje da nivo folata bude visok najmanje mesec dana pre eventualnog začeća i da se održavanje ovog nivoa nastavi u prva tri meseca trudnoće.
- Obezbeđuje aktivni oblik folata, odmah na raspolaganju za biološku akciju
- Ima 7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.
- Brojne prekliničke i kliničke studije dokazale su njegov bezbednosni profil
- FolicPlus® je proizveden u skladu sa GMP standardima (garantuje kvalitet)
- FolicPlus® je proizvod bez glutena
- U kapsuli biljnog porekla