Nedostatak folata

Folati spadaju u grupu vitamina koji najčešće nedostaju u organizmu.

Trudnice i ishrana - Folna kiselina

Mogu se unositi putem ishrane. Sadrže ih zeleno lisnato povrće (zelje, kelj, brokoli, zelena salata, karfiol), sočivo, grašak, bundeva, pasulj, boranija, sirova šargarepa, paradajz, paprika, jagode… Folatima su bogate i neke namirnice životinjskog porekla, kao što su mleko i mlečni proizvodi, žumance i džigerica.

Nažalost, folati iz hrane su nestabilni i osetljivi na oksidaciju. Veoma brzo gube aktivnost tokom čuvanja i obrade hrane, i imaju biodraspoloživost od 25-50%, u zavisnosti od vrste hrane.

Sveže lisnato povrće čuvano na sobnoj temperaturi može da izgubi do 70% aktivnosti folata u roku od tri dana, a proces kuvanja u vodi može povećati ovaj gubitak do 95%.

Zbog svega navedenog, ali i zbog savremenog načina života, često sama ishrana nije dovoljna da se nadoknadi deficit ovog važnog vitamina, zbog čega se preporučuje suplementacija.

Trudnoća i dojenje

Zahtev za unosom folata se povećava u periodu intezivnog rasta ćelija, što je slučaj u trudnoći. Istraživanja su pokazala da nizak unos folata povećava rizik od razvoja nekoliko tipova urođenih defekata kod deteta. Na prvom mestu defekata su nepravilno formiranje neuralne cevi i moguć nepravilan razoj ploda i placente.

U reproduktivnom dobu žene, kao i neposredno nakon začeća, posebno je važno unositi dovoljne količine folata. Činjenica je da žena često i ne zna da je trudna, pa se zbog toga preporučuje da nivo folata bude visok najmanje mesec dana pre eventualnog začeća i da se održavanje ovog nivoa nastavi u prva tri meseca trudnoće.

FolicPlus - Ako planirate decu
  • Obezbeđuje aktivni oblik folata, odmah na raspolaganju za biološku akciju
  • Ima 7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.
  • Brojne prekliničke i kliničke studije dokazale su njegov bezbednosni profil
  • FolicPlus® je proizveden u skladu sa GMP standardima (garantuje kvalitet)
  • FolicPlus® je proizvod bez glutena
  • U kapsuli biljnog porekla