Planiranje trudnoće

  • 0 komentara

Folna kiselina je vitamin koji je od suštinskog značaja za zdrav razvoj bebe. Ako planirate trudnoću ili imate šansu da zatrudnite, trebalo bi da budete sigurni da uzimate dovoljno folne kiseline.

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je jedna od grupe B vitamina (B9). Ona igra važnu ulogu u ishrani svih ljudi, jer je odgovorna za rast i razvoj ćelija. Međutim, ona postaje još važnija za žene pre i tokom rane faze trudnoće.

NHS preporučuje da žene koje mogu zatrudneti trebaju svakodnevno uzimati 400 mikrograma (mcg) folne kiseline.

Zašto je uzimanje folne kiseline tako važno?

Folna kiselina je od vitalnog značaja za podršku zdravom razvoju bebinog mozga i kičmene moždine. Pre nego što budete svesni da ste trudni, mozak i kičma vaše bebe se već formiraju. Imajući dovoljno folne kiseline u vašoj krvi u ovom važnom periodu pomažete osiguranju da se pravilno razvijaju. Mnoge žene ne shvataju da uzimanje folne kiseline može pomoći da se izbegne mogućnost nekih veoma ozbiljnih posledica.

Folna kiselina pomaže u prevenciji ozbiljnih poremećaja u razvoju, koji utiču na mozak i kičmenu moždinu, poznatiji kao defekti neuronske cevi (NTDs) kao što su spina bifida i anencefalija.

Spina bifida dovodi do dugogodišnjeg invaliditeta. Većina ljudi sa spina bifidom su korisnici kolica. Anencefalija (gde mozak i lobanja nisu uspeli da se formiraju u potpunosti) je skoro uvek fatalan. Kvarovi neuronske cevi utiču na veliki broj trudnica.

Uzimanje folne kiseline u tačno vreme i dozi znači smanjenje rizika od trudnoće do 72%.

Kada da počnem da je uzimam?

Žene koje planiraju zatrudneti idealno bi trebalo da počnu uzimati FolicPlus® folnu kiselinu najmanje tri meseca pre začeća i da nastavljaju sve do 12. nedelje trudnoće.

Kada su trudnoće neplanirane, važno je da žene imaju dovoljno nivoa folne kiseline u svom telu za svaki slučaj. Lekari preporučuju da sve žene koje mogu zatrudneti svakodnevno uzimaju 400mcg folne kiseline (bilo kao dodatak ili kao deo multivitamina).

Šta ako sam već trudna?

Ako ste manje od 12 nedelja trudni, odmah počnite uzimati folnu kiselinu i nastavite do kraja 12. nedelje trudnoće.

Koliko folne kiseline treba da uzmem?

Za većinu žena preporučena dnevna doza je 400mcg i uzima se ili kao jednokratna tableta ili kao deo multivitamina.

Neke žene imaju povećan rizik od pojave trudnoće i moraju da uzimaju mnogo veću dozu od 5 mg. Ova doza je dostupna samo na receptu od vašeg lekara, tako da je važno konsultovati vašeg lekara pre nego što zatrudnite ako:

Ili vi ili vaš partner imate spinu bifidu, imate porodičnu istoriju NTD-a, imate dijabetes, uzimate lekove protiv epilepsije ili imate celijakiju.

Podelite na socijalnim mrežama