Razlika izmedju Folata i Folne kiseline (Folna vs Folat)

Folat vs Folna kiselina

“Obavezno unosite dovoljne količine folne kiseline u toku trudnoće”

Ovo je standardan savet koji će Vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista, folati su neophodni za zdravu trudnoću. Ali da li znate razliku između folata i folne kiseline? Termini folna kiselina i folati se često koriste kao sinonimi, ali je jako važno da znamo razliku među njima.

Folati

Folati su prirodna forma vitamina. Mogu se naći u hrani kao što je spanać, zelena salata, pasulj, džigerica i dr.

Folna kiselina

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata i kao dodatak određenim namirnicama (npr često su pahuljice obogaćene folnom kiselinom). Svaka druga osoba u Srbiji, zbog genetike, ne može u potpunosti da iskoristi običnu folnu kiselinu.

Folna-Kiselina-U-aktivnom-obliku-za-trudnice-i-dojilje

Većina trudnica međutim ne razmisli uopšte pre nego što izabere na koji način će unositi folnu kiselinu. Istina je da čak i veliki broj lekara smatra da ne postoji razlika između termina folat i folna kiselina. Stoga nije čudno što većina trudnica ne pravi tu razliku.

Folati su prirodna forma vitamina. Mogu se naći u hrani kao što je spanać, zelena salata, pasulj, džigerica i dr.  

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata i kao dodatak određenim namirnicama (npr često su pahuljice obogaćene folnom kiselinom). Da bi se koristila, folna kiselina se pre toga u telu mora pretvoriti u 4 različita oblika.

Glavna razlika leži u hemijskoj strukturi i u tome kako ih telo može koristiti. Nažalost, nedavne studije su pokazale da sintetički (i najčešće prepisivani) suplementi, u tom obliku, ne mogu odmah da se iskoriste. Neki ljudi možda uopšte neće moći da ih obrade i pretvore u aktivan oblik koji telo može da iskoristi.

Zapravo, studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu.  Ovaj problem je poznat pod imenom metilenetetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) nedostatak.

MTHFR NEDOSTATAK U PROCENTIMA U EVROPI
Nedostatak-Folata-region-nedostatak

Šta je MTHFR nedostatak?

MTHFR nedostatak znači da vaše telo ima smanjenu sposobnost da preradi folnu kiselinu. Enzim funkcioniše slabije nego što je to optimalno, npr sa samo 40% ili 70% kapaciteta, u zavisnosti od toga da li ste genetski problem nasledili od jednog ili oba roditelja.

MTHFR može prouzrokovati probleme kod oba pola, i to po pitanju plodnosti, mentalnog zdravlja, zgrušavanja krvi i spektra poremećaja kao što su depresija i povišen nivo homocisteina u krvi. Mi ćemo se fokusirati na uticaj na plodnost.

Priprema za trudnoću sa MTHFR nedostatkom

MTHFR zajedno sa drugim genetskim i naslednim faktorima, može predstavljati poseban problem u trudnoći i reprodukciji. Zbog ovoga ne treba da se uznemirite; mnoge žene sa MTHFR nedostatkom imaju više uspešnih trudnoća pre nego što uopšte saznaju da imaju problem. Ali, ako ste već svesni svog genetskog statusa, bilo bi veoma korisno da preduzmete posebne mere opreza kako biste osigurali uspešnu trudnoću i zdravu bebu.

Koje probleme može uzrokovati MTHFR nedostatak?

MTHFR nedostatak može da stvori mnoge probleme, a trudnoća dodatno povećava neke od rizika.

Kao što znamo, visok nivo homocisteina je uobičajena nuspojava MTHFR nedostatka. Trudnice sa ovim problemom su sklone stvaranju krvnih ugrušaka što može prouzrokovati preeklampsiju i pobačaj. Nelečen nedostatak MTHFR takođe povećava rizik za postporođajnu depresiju.

Pronađeno je da je očev status folata i način ishrane takođe važan u prevenciji defekata i drugih bolesti potomstva. Zato je važno osigurati da se i očevi pravilno hrane pre začeća deteta.

Važno je zapamtiti da je MTHFR nedostatak nasledan. Dakle, u zavisnosti od toga koji su nedostaci prisutni kod majke i oca, verovatno je da će ih fetus naslediti u nekom obliku.

  1. Beba može da nasledi probleme u svojoj genetici, koji će se ispoljiti kroz simptome i
  2. Beba može da pati usled nutritivnih nedostataka majke koje su izazvane njenom genetikom.

Nedostatak folata može uzrokovati sve od spina bifide do vučijih čeljusti i zečije usne… Povišen nivo homocisteina može izazvati smanjenu težinu novorođenčeta ili prevremeni porođaj.

MTHFR nedostatak je jak predispozicioni faktor za širok spektar bolesti, uključujući: bolesti srca, oštećenja nervnih vlakana, usporen rast, anemiju, kardiovaskularne bolesti, srčane mane, respiratorne probleme, leukemiju i slabost mišića.

  • Obezbeđuje aktivni oblik folata, odmah na raspolaganju za biološku akciju
  • Ima 7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.
  • Brojne prekliničke i kliničke studije dokazale su njegov bezbednosni profil
  • FolicPlus® je proizveden je u skladu sa GMP standardima (garantuje kvalitet)
  • FolicPlus® je proizvod bez glutena u kapsuli biljnog porekla
FolicPluc - Aktivni oblik folne kiseline