Budite sigurne da je vaše telo spremno za drugu bebu

  • 0 komentara

Ako planirate drugu bebu ovo su neke jednostavne zdravstvene provere koje treba da uradite i na koje treba da obratite pažnju pre nego što rešite ponovo da zatrudnite.

Odrastanje bebe devet meseci je jedan od najzahtjevnijih zadataka koje je stavljeno pred vaše telo. Dakle, pre nego što zatražite od tela da celo to putovanje ponovi, dobra ideja je da proverite da li je u formi i da li je u potpunosti u stanju da izdrži drugu bebu.

Uzmite vremena da se oporavite

Istraživanja sugerišu da je potrebno najmanje 18 meseci da se vaše telo u potpunosti oporavi nakon rođenja deteta. Studija 173.205 beba otkrila je da su oni sa najvećim rizikom da budu rođeni rano, ili sa niskom težinom, oni koji su začeti šest meseci nakon rođenja starijeg brata ili sestre. Oni sa najnižim rizikom, bili su začeti između 18 i 23 meseci nakon rođenja prvog deteta.

Pored toga, ako ste imali komplikovan prvi porođaj, potrebno je dve godine da se fizički oporavite.

Vaša karlica, mišići koji podržavaju vašu matericu, bešika i ostali organi, biće rastegnuti od rasta bebe. Vaginalni porođaj može dodatno oštetiti ove mišiće. Vežbanje ovih mišića će ubrzati njihovo preoblikovanje.

Oporavak od bilo koje operacije takođe mora da potraje. Ukoliko ste imali carski rez, on mora dobro zarasti pre nego što opet bude pod pritiskom.

Dopustite svojim hormonima da se vrate u normalu

Takođe, treba vremena za stabilizaciju hormona nakon porođaja. Nivoi hormona estrogena i progesterona treba da se smire pre nego što se odlučite za drugu bebu. Oni kontrolišu ovulaciju i tako utiču na plodnost. Neke žene dobiju svoju prvu menstruaciju mesec dana posle porođaja, druge se vraćaju u normalu nakon šest meseci ili više, ali ovaj proces može potrajati i godinu dana da se sve vrati u normalu.

Nije samo oporavak vašeg reproduktivnog sistema onaj kojem morate posvetiti pažnju. Trudnoća utiče na svaki sistem u vašem telu. Svi moraju da funkcionišu efikasno pre nego što ponovo zatrudnete. Da bi vaše telo delovalo na optimalnom nivou, potreban je niz nutrijenata. Vaše rezerve za hranu trenutno mogu biti teško iscrpljene jer, kada ste bili trudni, vaše telo je takođe snabdevalo bebu sa svim potrebnim hranljivim sastojcima. bebine potrebe su imale prioritet nad vašim.

Folna kiselina se koristi u trudnoći, kao i pre nje, a vaša beba koristi vaše rezerve kalcijuma da formira kosti. Gvožđe je takođe ključ za vaš kardiovaskularni sistem. Postoji još niz vitamina i minerala koji su potrebni vašem telu, kako pre, tako i tkom ali i posle trudnoće. Najbolje je da se o njima raspitate kod vašeg lekara i odlučite zajedno sa njim šta je u skladu sa vašim potrebama najbolje za vas.

Najbolji način na koji vi možete da doprinesete tome da vaše telo dobija sve hranljive materije jeste da jedete zdravu hranu, i da vam ishrana bude uravnotežena. Znamo, lakše je reći nego uraditi kada se nađete u ulozi novopečene mame. Pazite se jer ugljeni hidrati i šećeri utiču na povećanje umora. Teško je naći vremena da jedete zdrav doručak i upravljate svojim obrocima pet puta na dan. Dajte sve od sebe i potrudite se da se hranite zdravo.

Jedite zdravo ako planirate drugu bebu

Izaberite voće i povrće u sezoni. Studija SAD otkrila je da zamena nekih mesnih proteina sa biljnim proteinima, kao što su soja i grašak, povećava plodnost.

Zdrava ishrana je važna jer i prekomerna težine može uticati na vašu sposobnost da zatrudnite po drugi put. Zdrava ishrana takođe pomaže u sledećem koraku za zdravu trudnoću: povratak na kilažu pre bebe. Imaćete više komplikacija u trudnoći ako imate višak kilograma. Normalni problemi, poput varikoznih vena, šipova, bolova i otečenih nogu, pogoršavaju se zbog prevelike telesne težine.

Uzimite u obzir sve ove korake kako bi vaše telo ostalo u dobrom stanju jer ćete imati značajne koristi. Dajte telu vremena da se oporavi i osećaćete se bolje, fizički i psihički. Započnite svoju trudnoću sa jednog dobrog i zdravog mesta.

Brinite o svom zdravlju i želimo vam lepo putovanje ukoliko ste se odlučili za drugu bebu. Vaš FolicPlus.

 

Podelite na socijalnim mrežama