Nekoliko saveta kako da vam trudnoća prođe bez briga

  • 0 komentara

Postoje određene stvari koje trudnice trebaju uzeti u obzir ako žele da im trudnoća bude zdrava i bez mnogo briga. Evo nekih opštih saveta:

Da li ste u zoni većeg rizika za komplikacije u trudnoći?

Ovi faktori rizika uključuju da imate prvu bebu ili petu bebu na putu. Majke starije od 35 godina ili mlađe od 18 godina i majke sa istorijom visokog krvnog pritiska, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti . Objašnjenje – prva trudnoća je najčešće najteža i potrebno je najviše vremena da se dobije dete. Međutim, previše trudnoća je takođe rizično zbog toga što je zid uterusa možda postao tanak i sklon pucanju, zbog toga što je previše puta istegnut. Štaviše, ako je majka premlada, njeno telo možda neće biti potpuno razvijeno do kraja trudnoće. Ako je majka starija od 35 godina, povećava se i rizik od dečijih abnormalnosti. Razmotrite ove faktore pre nego što odlučite da zatrudnite.

Posetite doktora

Redovno posećujte svog doktora čim otkrijete da ste trudni. Budući da trudnice imaju jedinstvene zdravstvene potrebe, morate biti pažljivije sa svojim zdravljem tokom trudnoće. Za normalnu trudnoću doktori obično zakazuju preglede svakih 2 meseca. Ako ste u kategoriji visokog rizika, pregledi su mesečni ili čak češći. Tokom pregleda trudnoće, vaš lekar može proveriti vaš krvni pritisak, šećer u krvi i povećanje telesne težine. On je tu kako bi zajedno pratili vaše zdravstveno stanje, vodili računa o njemu kako bi beba bila u svakom trenutku sigurna.

Napravite pauzu između trudnoća

Idealni vremenski interval između trudnoća je oko 3 godine. Trudnoća dve uzastopne godine obično nije preporučljiva, jer vaše telo nije imalo dovoljno vremena da povrati hranu koju je izgubilo tokom prethodne trudnoće. Morate zapamtiti da beba uzima za svoje fizičke potrebe (uključujući gvožđe za krv i kalcijum za kosti) od majke. Zbog toga su neke majke sa više dece razvile anemiju i osteoporozu. Važno je da vodite računa o sebi koliko i o bebi.

Pitajte svog doktora o vitaminima i suplementima

Doktori obično daju trudnicama određene vitamine za hranjive potrebe tela. Obično se savetuje uzimanje folne kiseline, gvožđa, kalcijua i vitamina B koje majci treba. Oko 400 mikrograma folne kiseline se preporučuje dnevno tokom prvih meseci kako bi se smanjila incidencija kičmene moždine i oštećenja mozga kod bebe. U stvari, žene bi trebalo da uzimaju folnu kiselinu čak i pre trudnoće kako bi adekvatno zaštitile fetus. O svim potrebnim vitaminima i suplementima prvo se savetujte sa vašim lekarom.

Jedite pravu hrane za vas i vašu bebu

Eksperti procenjuju da je trudnicama potrebno oko 300 dodatnih kalorija svakog dana. Ove dodatne kalorije treba da dolaze od izbora zdrave hrane, kao što su voće, povrće, mleko, jogurt i utvrđene žitarice. Jedite hranu koja ima nizak nivo masti i visok nivo vlakana. Svakog dana nastojite da uzimate hranu u zaokruženoj celini, idealno bi bilo: polovina tanjira – povrće, jedna četvrtina ugljenih hidrata i jedna četvrtina mesa i proteina kao i dodatno voće.
Ako je to moguće, pokušajte da izgubite težinu pre nego što započnete trudnoću. Kada zatrudnite, dijete se ne savetuju. Pitajte svog doktora o  granicama povećanja telesne težine po stadijumima trudnoće.

Smanjiti stres i povećajte odmor

Ako imate teškoća da zatrudnite, odmor vam može pomoći da zatrudnite. Takođe ćete morati odmarati više i tokom trudnoće, jer vaše telo prolazi kroz velike promene. Uzmajte česte odmore sa posla i odspavajte ako možete. Kažu da je idealna pozicija za spavanje je na levoj strani da biste sačuvali cirkulaciju vašoj bebi i smanjili oticanje nogu. Takozvani levi bočni položaj sprečava bebu da pritiska velike krvne sudove u abdomenu majke.

Izbegavajte pušenje i alkohol

Držite se dalje od ljudi koji puše. Aktivno i pasivno pušenje može povećati šansu za spontani pobačaj, rađanje bebe sa nedovoljnom telesnom težinom ili dete sa razdvojenim nepcima (urođeni prelom u gornjoj usni). Konzumiranje alkohola takođe može dovesti do sindroma fetalnog alkohola, koji se odlikuje retardacijom rasta i abnormalnostima mozga, kičme i lica. Držite se dalje od svih vrsta hemikalija poput pesticida, spreja za boje i moćnih materijala za čišćenje. Neki eksperti savetuju trudnice da ograniče ili izbegavaju napitke koje sadrže kofein, kao što su kafa, čaj i neka bezalkoholna pića.

Nezaboravite da vežbate

Uradite neku vrstu vežbi svakog dana. Šetnja je odlična vežba da zadržite cirkulaciju. Plivanje, sobni bicikl i joga, obično su sigurne aktivnosti za majke. Izbegavajte raditi stvari kao što su trbušnjaci ili podizanje velikih težina. Da biste bile sigurne, pitajte svog lekara pre nego što započnete bilo kakvu vrstu vežbanja.

Snalaženje sa običnim simptomima trudnoće

Većina žena je upoznata sa simptomima jutarnje mučnine, uključujući i uznemireni stomak. Takođe možete razviti želju za nezdravom hranom. Da biste to popravili, pokušajte da izaberete hranljive namirnice. Jedite pet do šest malih obroka u jednom danu umesto da prebacite ručak za večeru. Ovo će pomoći vašem varenju.

Budite svesni ozbiljnih simptoma trudnoće

Iako neke pritužbe u trudnoći nisu štetne, postoje i drugi ozbiljni simptomi koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. To uključuje sledeće: bol u stomaku koja može biti kontrakcija materice, bilo kakvo vaginalno krvarenje, bilo kakvo curenje vode, vrtoglavica i nesvestica, lupanje srca, manja aktivnost bebe i teškoća u hodanju. Ako doživite bilo koje od ovih simptoma, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Priprema za porođaj i dojenje

Uprkos nekim rizicima u trudnoći, materinstvo je divno iskustvo. Budite sigurne da ste izabrale dobrog doktora i bolnicu u kojoj ćete se poroditi. Pitajte svog doktora o prednostima dojenja. Raspitajte se i o genetskom testiranju i pregledu novorođenčadi. Kasnije ćete morati blisko sarađivati sa pedijatrom za vakcinaciju i sve potrebne preglede bebe.

Lepe trenutke tokom trudnoće kao i nakon porođaja, želi vam vaš Folic Plus.

Podelite na socijalnim mrežama