Četiri neverovatne prednosti uzimanja folne kiseline tokom trudnoće

  • 0 komentara

 

Ukoliko planirate da uskoro započnete porodicu, važno je da jedete i uključujete prave hranljive materije u  Vašu ishranu. Ishrana je jedan od glavnih faktora prilikom planiranja trudnoće. Većina lekara danas preporučuje zdrav način života i zdravu ishranu. Uloga folne kiseline u trudnoći je veoma značajna. Preporučljivo je konzumirati folnu kiselinu čak i pre trudnoće! Folna kiseline ili folat se takođe naziva “superherojem trudnoće”. Stručnjaci kažu da je uzimanje prenatalnih vitamina zajedno sa 400 mcg folne kiseline svakog dana pre i tokom trudnoće veoma korisno.

Prednosti folne kiseline tokom trudnoće:
Folat ili folna kiseline je vitamin B koji igra presudnu ulogu tokom trudnoće, a neke od velikih prednosti folne kiseline u trudnoći su:

1. Crvena krvna zrnca:
Folat povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u vašem telu. Ovo je od vitalnog značaja tokom trudnoće, naročito ako ste anemični (nedostatak gvožđa). Folna kiselina osigurava da u vašem telu postoji redovan broj RBC-a dok uzimate druge dodatke za punjenje gvožđa.

2. Razvoj fetusa:
Folna kiselina pomaže u razvoju vašeg bebe, dok je u Vašoj utrobi. Neuronska cev vašeg fetusa, koja kasnije preraste u mozak i kičmenu moždinu Vaše bebe, zaštićena je folnom kiselinom tako da ne postoje pre natalni defekti tokom ranog formiranja centralnog nervnog sistema.

3. Za Vaše bebe:
Folat takođe štiti vašu bebu od smrtonosnih bolesti kao što su:
Spina Bifida: Spina bifida je stanje u kome razvoj kičmene moždine kod bebe nije potpun tokom prenatalne faze. Folna kiselina štiti Vašu bebu od ovog stanja.
Cleft Lip & Palate: Takođe sprečava nastanak ispucale usne i palate kod beba.
Prerana rođenja: strah od preranog porođaja može se odložiti ako konzumirate dovoljnu količinu folne kiseline.
Potrošnja folne kiseline takođe ubrzava spontani pobačaj, loši razvoj bebe u vašoj materici i probleme sa težinom u velikoj meri.

4. Za Vas:
Kao buduća majka, takođe ste zaštićeni od različitih komplikacija vezanih za trudnoću sa odgovarajućim količinama unosa folne kiseline svakog dana. Neke komplikacije koje se mogu sprečiti su:
-Preeklampsija
-Bolesti srca
-Alchajmer
-Srčani udar

Podelite na socijalnim mrežama