Folati i razvoj kognitivnih sposobnosti dece

  • 0 komentara
Mali Superheroji Razvoj kongitivnih sposobnosti dece

Nizak nivo folata u ranoj trudnoći povezan je sa slabijim razvojem mozga i siromašnijim kognitivnim učinkom dece 

Novi rezultati studije objavljene početkom 2016. godine pokazuju jasnu povezanost između unosa folata i anatomije dečijeg mozga. Istraživanje predstavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition početkom 2016. ispitivalo je nivo folata, homocisteina i vitamina B12 u prenatalnom periodu i njihov uticaj na obim mozga dece, kognitivni razvoj i psihičko funkcionisanje.

Studija je deo “Generation R” studije, koja je rađena na skoro 10.000 trudnica, u periodu između 2002. i 2006. godine.

Istraživanje pokazuje da nedostatak folata kod žena u ranoj trudnoći ima dugotrajan uticaj na razvoj bebinog mozga. Nedostatak folata povezan je sa manjim obimom mozga, slabijim govornim sposobnostima i slabijom prostornom orijentacijom kod dece uzrasta između 6 i 8 godina.

Meren je nivo folata u krvi kod majki koje su učestvovale u studiji Generation R. Kao reper je uziman nivo aktivnog oblika 5-methiltetrahidrofolata. Izuzetno interesantan podatak je da je čak 35,5%  majki kod kojih je izmeren nizak nivo aktivnih folata prijavio da koristi neki dodatak folne kiseline.

FolicPlus® maksimalno povećava korist od suplementacije folatima

FolicPlus®, je jedini preparat koji sadrži najnoviju generaciju aktivnog oblika folne kiseline, zbog čega se preporučuje kao prvi izbor za suplementaciju. FolicPlus® maksimalno povećava korist od suplementacije folnom kiselinom, bez stvaranja bilo kakvog štetnog dejstva koje imaju drugi izvori folne kiseline. Folic plus® štiti majke u trudnoći, a prema najnovijoj studiji, istovremeno štiti i njihove potomke.

Podelite na socijalnim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *