Spontani pobačaj i MTHFR

Zašto se dešavaju pobačaji kod trudnica

San svake trudnice je zdrava beba i lak porođaj. Trudnoća, ma koliko divna i prirodna bila, može biti komplikovana mnogim faktorima.

Česte su priče žena koje su imale četiri, pet ili više spontanih pobačaja – bez razumevanja zašto se to događa. Druge žene su rađale decu sa spina bifidom ili drugim urođenim defektima, uprkos tome što su pratile apsolutno sve savete koje su im lekari davali, pa između ostalog i redovno uzimale folnu kiselinu. U mnogim od ovih slučajeva, krivac je nedijagnostifikovan MTHFR nedostatak, koji ili nikada nije testiran ili su se rezultati saznali kada je već bilo kasno.

Šta se dešava ako imam ovaj nedostatak?

To znači da će vaše telo biti manje sposobno da iskoristi folnu kiselinu u korist svog zdravlja. Umesto toga, imaćete povećan rizik od pobačaja, kao i mnoge druge potencijalne zdravstvene probleme kao što su umor, glavobolja, anksioznost, depresija i još mnogo toga.

Simptomi često nisu očigledni, posebno ako ste problematični gen nasledili samo od jednog roditelja (heterozigot). Ako ste homozigoti, što znači da ste nedostatak nasledili od oba roditelja, onda se može desiti da ovaj kritični enzim radi samo na 30% kapaciteta.

Kako da znam da li imam MTHFR nedostatak?

Na samom početku važno je da znate da u Srbiji svaka druga osoba ima ovaj nedostatak. Većina žena ga otkrije tek nakon što preživi nekoliko pobačaja. Nakon toga im lekar preporuči da se testiraju.

Šta možete da uradite povodom toga?

Ako znate da imate ovaj nedostatak može da vam pomogne sama promena ishrane. Adekvatan unos folata u periodu neposredno pre i nakon što ostanete u drugom stanju pomaže u zaštiti od brojnih urođenih anomalija.

Folati su veoma važni za stvaranje novih ćelija, tako da ima potpunog smisla da Vam je u ranoj trudnoći potreban dodatni unos. Folati su posebno važni za razvoj nervnog sistema bebe, koji se razvija u prvih nekoliko nedelja trudnoće, često i pre nego što žena uopšte sazna da je trudna.

Ako žena nema dovoljno folata na raspolaganju kako bi pomogla u ovoj ključnoj fazi u razvoju svoje bebe, onda se već u 6. ili 7. nedelji trudnoće može desiti spontani pobačaj. Kada se to desi, mnoge žene ostaju sa osećajem kao da je to njihova greška. One se osećaju izolovano i zbunjeno, pitajući se zašto njihovo telo nije u stanju da održi trudnoću. Ali to nije njihova krivica.

Imajte na umu da se reči “folat” i  “folna kiselina” često koriste kao sinonimi, ali postoje značajne razlike između njih.

Folat je prirodi oblik vitamina. Spanać, sočivo, pasulj i džigerica su dobri izvori folata u ishrani. Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata i u obogaćenim namirnicama. Ukoliko imate MTHFR nedostatak potrebno je da izbegavate folnu kiselinu jer Vaše telo ne može da je pretvoriti u aktivan oblik koji može da iskoristi. Previše neaktivirane folne kiseline blokira prolazak aktivnog oblika folata i samim tim povećava rizik od povišenog homocisteina, stvaranja krvnih ugrušaka, preeklampsije i pobačaja.

Ovo ne znači da ne treba da uzimate folate. Potražite u apotekama suplemente koji sadrže aktivni oblik folne kiseline, koji se drugačije zove i aktivni folat ili 5 metiltetrahidrofolat. Ovi proizvodi su apsolutno bezbedni i zaštitiće Vas i Vašu bebu od mnogih problema koje uzrokuje MTHFR nedostatak.

Folic plus® obezbeđuje aktivni oblik folata, što praktično znači da ga vaše telo odmah može koristiti (za razliku od folne kiseline koja mora proći niz koraka pre nego što se pretvori u aktivni oblik). Folic plus ima 7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu. Prekliničke i kliničke studije dokazale su njegov bezbednosni profil.

Folic plus® je preparat bez glutena i proizveden je u skladu sa GMP standardima što garantuje njegov kvalitet. Zbog toga se posebno preporučuje u periodu pre začeća, tokom trudnoće i laktacije (dojenja).

Podelite na socijalnim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 comments

 • Ivana
  25 јануара, 2016 u 3:13 pm

  Ukoliko je utvrdjen Mthfr nedostatak da li mogu da koristim preparat i da li je dovoljan samo on. Unapred hvala!

 • 25 јануара, 2016 u 4:28 pm

  Draga Ivana,
  U Vašem slučaju se apsolutno preporučuje upotreba FolicPlus kapsula i to jedna kapsula dnevno.
  U našem proizvodu se nalazi dovoljna dnevna doza te je dovoljno samo to da uzimate. Možete nas kontaktirati za više informacija.
  Srdačan pozdrav,
  Vaš FolicPlus+

 • Andrea
  8 марта, 2016 u 7:07 am

  koliko vremena treba da se snizi homocistein uz Folic Plus?

 • 10 марта, 2016 u 9:15 am

  Draga Andrea,
  aktivni oblik folne kiseline (5-MTHF) ima više uloga u organizmu. Kao što ste primetili aktivni oblik folne kiseline može da snizi homocistein, koji je jedan od faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
  Obično je potrebno 3-6 meseci za pojavu prvih rezultata sniženja homocisteina, naravno sve je to individualno.
  Za snižavanje homocisteina uz aktivni oblik folne kiseline su neophodni i vitamini B1, B6 i B12, za ispoljavanje potpune zaštite srca i krvnih sudova.
  Ova kombinacija vitamina B kompleksa i aktivnog oblika folne kiseline se nalazi u našem proizvodu CARDIOvitamin.

  FolicPlus je najnovija generacija folne kiseline (glukozamin so 5-MTHF) koja ima još bolju bioraspoloživost, rastvorljivost, iskoristiljivost u odnosu na običnu folnu kiselinu, i namenjen je za primenu pre trudnoće, u toku trudnoće, kao pomoć u poboljšanju muškog i ženskog steriliteta, kao i kod iscrpnih dijeta.

 • Slađa
  6 маја, 2016 u 6:45 am

  Ja sam heterozigot na MTHFR, i preporuceno mi je 1 tbl folne kiseline do zaceca, a po ustanovljenoj trudnoci 2tbl dnevno.
  Da li mogu da koristim Folic plus na taj nacin, da li je dozvoljena upotreba vise od jedne tbl dnevno?

 • Dragana
  14 децембра, 2017 u 3:15 pm

  Da li mogu da koristim folic+ uz inofolic prašak oji u sebi ima folne?Pošto imam MTHFR i blagu insulinsku rezistenciju. Pošto imam i Pai 1 mutaciju tokom trudnoće bila sam pokrivena fraxiparinom ali nažalost desio se spontani u 5 nedrlji trudnoće.Molim vas da mi odgovorite pošto bih poručila ovaj preparat.

 • 18 децембра, 2017 u 3:23 pm

  Poštovana Dragana,

  Slobodno možete uporedo da ga uzimate sa pomenutim preparatom.
  Preporuka je da uzimate FolicPlus 1 do 2 kapsule dnevno (kako vam je lekar preporučio ili preventivno 1 kapsulu dnevno).

  Ako vam trebaju još neke dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte.

  Pozdrav,
  FolicPlus

 • Jelena Pantic
  11 фебруара, 2020 u 9:48 am

  Postovani, imam mutaciju MTHFR heterozigot, dobila sam od ljekara da pijem inofolik kapsule i femibion zbog insulinske rezistencije. Da li smijem da uzimam te preparate s obzirom da oba imaju folnu kiselinu u sebi, s tim sto femibion ima folat, ako se ne varam? Mogu li na svoju ruku ukljuciti folicplus. Hvala unaprijed.