Trudni ste? Nemojte jesti za dvoje!

  • 0 komentara
Trudni-ste-nemojte-jesti-za-dvoje

Najnovije studije pokazuju da preterivanje u hrani može dovesti do promena probavnog sistema u trudnoći. Ove promene uzrokuju da, kasnije u životu, žene apsorbuju više kalorija iz hrane, čime se povećava rizik od razvoja problema prekomerne telesne težine.

Nažalost, stara izreka da trudnice mogu da jedu za dvoje, nije zaista tačna. Iako bi bilo lepo da ovih devet meseci imamo potpunu slobodu da uživamo u čokoladi, sladoledu ili pecivima, to ipak nije dobro za naše i zdravlje našeg budućeg deteta.

Mnoge žene su se često pitale zašto je toliko teško skinuti kilograme posle porođaja. Naučnici veruju da imaju odgovor na ovo pitanje. Smatra se da su za to odgovorne promene u probavnom sistemu žena dok su trudne. Naime, ove promene u trudnoći utiču na to da kasnije u životu žene apsorbuju više kalorija iz hrane. Zbog toga se trudnicama savetuje da nikako ne treba da jedu za dvoje.

Trudnice u toku jednog dana treba da unesu samo 300 kalorija više (šolju mleka i pola sendviča). To je zaista izazov, jer je zapravo potrebno mnogo dodatnih hranljivih materija koje sve treba da stanu u tih ekstra 300 kalorija. Zbog toga je važno hraniti se pametno.

  • Fokusirajte se na voće. Jedite raznovrsno voće – Bilo da je sveže, smrznuto, konzervirano, sušeno ili ceđeno (izbor je na vama).
  • Unesite raznovrsno povrće. Jedite više tamno zelenog povrća kao što su brokoli, kelj, i drugi tamni zeleniš; narandžastog povrća kao što su šargarepa i bundeva; i pasulja, graška i sočiva. I zamrznuti proizvodi su dobri za vas posebno ako su zamrznuti odmah nakon berbe.
  • Uzimajte namirnice bogate kalcijumom. Mleko, jogurt ili po malo mladog sira svaki dan.
  • Unosite žitarice svaki dan.
  • Ne preterujte sa proteinima. Izaberite posno meso i živinu i unosite raznovrsne proteinske izvore sa više ribe, pasulja, graška, orašastih plodova i semenki.
  • Uživajte u orasima, bademima i lešnicima jer imaju manje masti i više hranljivih materija.
  • Budite svesni granica za unos masti, soli i šećera.

Podelite na socijalnim mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *